Recepty

Recepty


Pagáče oškvarkové aj obyčajné ako ich pečiem ja
(Recept nám poslala Ing. Kozárová z Bohdanoviec)

Suroviny:
2 -3 veľké zemiaky/aj 0,5 kg/ uvarené, vychladnuté, nastrúhané
1 kocka droždia/40 g/, trocha mlieka a cukru na kvások
1 kg polohrubej múky/z toho si odložíme na podsýpanie najmenej 100-150 g/
asi 6 káv. lyž. soli, podľa chuti
1 vajce
1 dcl oleja
vlažné mlieko (od oka asi 0,5 litra -primerane...)časť možno nahradiť kyslou smotanou alebo kyslým mliekom, cesto je lahšie....

-----------------------------------------------
asi 750 g mletých oškvarkov

ak nemám oškvarky, použijem 250 g margarínu na pečenie, vtedy hovorím o obyčajných zemiakových pagáčoch

Postup práce
Z kvásku a uvedených surovín - okrem oškvarkov - vymiesime cesto, časť mlieka môžeme nahradiť kyslým miekom (acidofilné, zákys - výsledné pagáče sú jemnejšie a chutnejšie), mlieko dávam od oka hustota cesta asi ako knedlíky. Necháme v teple kysnúť, ale iba MIERNE, nie ako klasické kysnuté cesto...
Vyvaľkáme asi na 2 cm hrúbku, natrieme oškvarky, cesto preložíme,
z prava doľava a zhora dole - je to jedno ako - výsledok je vždy dobrý a nie je to klasické lístkovanie. Po 10 - 15 minútach znovu vyvaľkáme na 2 cm a preložíme, po ďalších 10 min. ešte naposledy vaľkať a skladať.
Potom zas vyvaľkáme na 2 cm, vykrajujeme, dávame na plech na peč. papier, potierame vajcom a pečieme asi pri 200 stupňoch asi 15 min. (Pred pečením necháme stáť na plechu iba kým sa rozpáli trúba.)
Ak použijeme namiesto oškvarkov margarín-ten natieram zmäknutý, čo ide dosť ťažko, alebo tuhý z chladničky nastrúham - slzičkové strúhadlo.
Vtedy hovorím o obyčajných pagáčoch - tie ešte zvyknem posýpať sezamom, príp. syrom.

P.S.
Obyčajne cesto nevykrajujem na okrúhle tvary, ale krájam na štvorce asi 6 krát 6 cm, aby som nemala odpad.
Pagáče sa lístkujú mierne, viac-menej sa vyvalia doboka...
Z 1 kg ich je veľké množstvo, ak máte málo stravníkov, vyskúšajte polovičnú dávku.